Днес Арда и Черно море ще изсвирят последния акорд от родния шампионат, а залогът е огромен - участие в пресявките за новия турнир на УЕФА - Лига на конференциите, където участие вече си гарантираха Локомотив Пловдив и ЦСКА.

При домакините Николай Киров наблегна основно около подобряването на представянето в защита преди решителния мач с "моряците". Той не иска отборът му да повтаря грешките от домакинството на Локомотив Пловдив в последния кръг, в което тимът инкасира три попадения. Освен това Белия иска играчите да показват по-голяма зрялост и по-добре четат играта, за да не се допускат грешки като тези, които костваха попадението на Бисмарк Чарлс от ЦСКА във финала за Купата на България.

Кърджалии обявиха пред привържениците, че разчитат на тяхната подкрепа и вярват, че домакинското предимство ще е осезаемо.

„Загубата във финала за Купата на България донесе разочарование, но изживяванията покрай него бяха незабравими за цялото семейство на Арда. Този път имаме възможност да украсим един наистина паметен сезон с историческо класиране за участие в евротурнирите. Баражът с Черно море е нашият финал, защото ще се играе в нашия град и на нашия стадион. Момчетата, които пяха заедно химна на България преди битката с ЦСКА, сега отново ще се съберат като в юмрук и ще направят всичко възможно да ви зарадват с така желания успех. Те имат нужда от вас, за да победят и сме сигурни, че подкрепата от трибуните ще бъде най-солидният коз, за да видим и Кърджали на европейската футболна карта“, обявиха от клуба в навечерието на решителния двубой с „моряците“.

В същото време от клуба са уверени, че стадионът им ще получи необходимия лиценз и евентуалните домакинства в новия турнира на УЕФА – Лига на конференциите ще се играят в Кърджали.

Наставникът на варненци Илиан Илиев от своя страна обяви, че отборът му ще направи всичко, за да спечели баража, но уточни, че този мач в никакъв случай не е съдбоносен за клуба.

„Много искаме да спечелим, защото ни трябва награда за усилията през целия сезон. Не успяхме да се класираме в първата шестица, както искахме, но след това целта бе да сме седми и да участваме в този своеобразен финал на сезона. Успяхме и сега ще направим всичко, за да си заслужим правото да участваме в евротурнирите“, коментира Илиан Илиев на път за Кърджали пред „Мач Телеграф“. Любимецът на варненските фенове уточни, че от двубоя не зависи нищо от плановете му за следващия сезон.

„Планът вече е готов и този двубой не определя нищо. Ще започнем подготовка за другия сезон на 16 юни. Мислим върху селекцията, но конкретни стъпки ще предприемаме в следващите 10-12 дни“, уточни Илиев.

„Арда е наистина качествен отбор, който показва добра скорост и има класни и опитни футболисти. Преливането в атака е едно от най-силните им оръжия. Ние обаче също сме добър отбор и сме готови да им се противопоставим по най-добрия начин. Разполагаме с достатъчно футболисти, които са калени в не малко важни двубои. Нормално е домакинското предимство да е на тяхна страна, но такъв е регламентът и ние сме наясно. Теренът ще е хубав и това ще помогне да стане хубав мач. Надявам се след края на двубоя никой да няма поводи да коментира съдийството или каквито и да е било странични фактори“.

За Илиев това ще е втори опит да стигне до участие в Европа през плейофи. В предишния случай загуби от Левски на „Герена“ с 1:4 през 2018 г.

Първият съдийски сигнал ще бъде даден в 19:00 часа и ще може да проследите всичко на живо в Gong.bg или пряко по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA.