Арда постигна първа победа за 2024-а година, след като направи пълен обрат до 2:1 срещу Ботев във Враца в първия двубой от неделната програма на 24-ия кръг в efbet Лига. И трите гола паднаха през втората част.

Резервата Бубакар Траоре откри в 63-ата, а друг играч, появил се от пейката - Борислав Цонев изравни в 76-ата минута с първото си попадение за клуба. Тонислав Йорданов обаче донесе пълния обрат за гостите от Кърджали след точно изпълнена дузпа в третата минута от добавеното време. Домакините завършиха срещата с човек по-малко след директен червен картон на Меси Биатумусока, който удари лошо в лицето вратаря на гостите Анатолий Господинов.

Снимки: Startphoto.bg
62 снимки

По този начин Арда записа първа победа от 9 декември миналата година, която е и първа след завръщането на Николай Киров начело. С нея кърджалийци събра 35 точки на седмата позиция и остава с две по-малко от шестия ЦСКА 1948, който обаче има и мач по-малко. Пропадането на Ботев Враца пък продължава и отборът вече е в серия от шест поредни поражения в елита, като остава на предпоследното 15-о място с едва 13 точки. В следващия кръг "сините" пътуват до Пазарджик за среща с Хебър в Пазарджик, докато врачани ще търсят изход от кризата в гостуването си на Берое в Стара Загора.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Ботев Враца Арда

източник: Sofascore.com


Гостите от Кърджали стартираха по-добре двубоя и в рамките на първите шест минути изпълниха два ъглови удара, от които обаче не произлезе нищо интересно.

До двадесетата минута Арда продължи да владее повече топката и опита няколко атаки и центрирания, които обаче не доведоха до опасност за вратаря на врачани Федерико Бариос. Домакините също опитаха няколко подавания от фланга, които не донесоха нищо опасно.

Точно с изтичането на 20-ата минута "зелените" пропуснаха най-доброто положение до момента. Домакините разиграха добре отляво, Клери Сербер задържа добре и подаде топката за Мартин Смоленски, който влезе в наказателното поле и шутира ниско от добра позиция, но покрай лявата греда на Анатолий Господинов в аут. Това беше и първият удар към една от двете врати в мача.

В 26-ата минута дойде и първият точен изстрел в срещата, който бе отправен от отбора на Арда. Ел Мами Тетах проби отляво в наказателното, след което подаде за Станислав Иванов към границата на пеналтерията, а родният национал се обърна и стреля ниско с левия крак, но право в ръцете на вратаря.

Снимки: LAP.bg
52 снимки

След изтичането на половин час игра и двата тима се активизираха в предни позиции, като стигнаха до няколко добри ситуции. Първо, в 33-ата минута, Браян Мендоса получи на скорост по десния фланг, влезе навътре и стреля точно от дистанция по тревата, но право в ръцете на Гсподинов.

В ответната атака Станислав Иванов беше изведен зад защитата на домакините, след което влезе в наказателното поле отдясно и стреля ниско по диагонала към далечния ъгъл, но покрай вратата на Бариос в аут.

Ботев имаше нов чудесен шанс да открие резултата в 34-ата минута. Тогава Мартин Ачков центрира отляво в наказателното поле, където топката стигна до Смоленски на далечната греда, а юношата на ЦСКА бе оставен непокрит, овладя и стреля с десния крак, но над напречната греда в аут. Това бе втори пропуск за 21-годишния халф в двубоя до момента.

Минути преди края на първата част Арда изпусна най-голямата възможност за попадение до момента. Топката беше центрирана от корнер в наказателното поле, където на първа греда Браян Переа отклони с глава и попречи на вратаря си Бариос да избие топката, която стигна до Станислав Иванов. Крилото не очакваше този „подарък“ и от метър пред опразнената врата стреля с глава в аут.

Секунди след това се наложи да бъде извършена принудителнасмяна в състава на домакините, след като Мартин Бачев получи травма и бе заменен от Едуардо Кунде.

Домакините бяха по-активния от двата отбора в първите минути на втората част и в 53-ата капитанът Даниел Генов комбинира с Клери Сербер отляво, който влезе в наказателното поле, който надигра Густаво Каскардо и стреля от малък ъгъл, но топката рикошира в напречната греда.

Ботев Враца натисна в следващите минути и успя да открие резултата десет минути по-късно. Мартин Смоленски центрира от корнер в наказателното поле, където Браян Переа изпревари играч на Арда и отигра с глава за появилия се от пейката Бубакар Траоре, който бе оставен съвсем сам и от два метра пред вратата засече с десния крак за 1:0.

Арда опита да отговори и в 67-ата минута Станислав Иванов проби отдясно и опита подаване по земя в наказателното поле, където двама играчи пропуснаха топката, която достигна до Иван Тилев и той стреля, но твърде слабо покрай дясната греда на Бариос в аут. Междувременно, в игра за гостите се появиха Борислав Цонев, Юлия Юруков и Борис Тютюков, които трбваше да помогнат за промяна на резултата.

Голът за гостите обаче стана факт в 76-ата минута. Ебенезер Принц Окезие комбинира с Борислав Цонев в своята половина, който тръгна напред, като превзе пространство и след това комбинира със Станислав Иванов на левия фланг. Крилото задържа топката и центрира в наказателното поле, където защитата на домакините не се ориентира добре и остави Боби Цонев непокрит, който с глава прати кълбото в долния ляв ъгъл на вратаря Бариос за 1:1. ТОва бе първи гол за халфа с екипа на кърджалийци.

Домакините от Враца имаха хубав шанс отново да вземат аванс в резултата в 83-ата минута, когато голмайсторът Траоре получи пред наказателното поле, задържа и след това раздаде надясно за Мирослав Маринов, който стреля по тревата по диагонала към далечния ъгъл, но покрай дясната греда на Господинов в аут.

В последната минута от редовното време Станислав Иванов получи отдясно в наказателното поле и стреля през Мартин Ачков точно във вратата, но в ръцете на Бариос.

Секунди преди изтичането на 90-ата минута Арда получи право да изпълни дузпа. Капитанът Лъчезар Котев намери отдясно в наказателното поле Станислав Иванов, който опита да финтира Мартин Ачков, но бе повален от бранителя на врачани, а Красен Георгиев посочи бялата точка. Ситуацията бе прегледана за около две-три минути от системата ВАР и наказателният удар бе потвърден. Тонислав Йорданов се нае с изпълнението на дузпата и с удар в средата на вратата осъществи пълния обрат за своя тим в третата минута на добавеното време на срещата.

Домакините опитаха да стигнат до точката, но вместо това останаха с човек по-малко в заключителните минути. В шестата минута отдобавеното време топката бе центрирана от корнер, където на първа греда Браян Переа отигра с глава към далечната такава, а Меси Биатумусока опита да засече, но вместо нова влезе с бутонките в лицето на вратаря Господинов. Настана меле между играчите на двата отбора, а съдията Красен Кралев показа заслужен директен червен картон за защитника на домакините.

До края на двубоя Арда успя да удържи преднината си и се справи с изключително грубата игра от страна на Ботев Враца, като по този начин постигна първи успех за новата година и под ръководството на Николай Киров.


FT  | БОТЕВ ВРАЦА – АРДА  1:2

1:0 Бубакар Траоре 63'

1:1 Борислав Цонев 76'

1:2 Тонислав Йорданов (дузпа) 90+3'

Червен картон: Меси Биатумусока (Бонев Враца) 90+6'

efbet Лига, 24-и кръг

Главен съдия: Красен Георгиев, град Варна

Стадион: „Христо Ботев“, град Враца


Стартови състави на двата отбора:

БОТЕВ ВРАЦА (4-2-3-1): 34. Федерико Бариос ж.к. – 23. Браян Мендоса, 29. Мартин Бачев, 27. Меси Биатумусока ж.к., 13. Мартин Ачков – 77. Стефан Велев, 24. Мартин Смоленски ж.к. – 14. Марко Мажуга, 19. Браян Переа, 8. Клери Сербер – 9.  Даниел Генов (к)

Резерви: 1. Любомир Василев (вр), 11. Ласана Н'Диайе, 20. Мартин Христов, 15. Мирослав Маринов, 10. Спас Георгиев, 17. Чавдар Ивайлов, 5. Петко Ганев, 21. Бубакар Траоре ⚽, 28. Едуардо Кунде

Старши треньор: Калоян Генов

АРДА (4-2-3-1): 1. Анатолий Господинов – 2. Густаво Каскардо ж.к., 6. Пламен Крачунов, 93. Феликс Ебоа Ебоа, 12. Ебенезер Принц Окезие ж.к. – 18. Джелал Хюсениов, 80. Лъчезар Котев (к) – 99. Станислав Иванов, 33. Иван Тилев, 26. Ел Мами Тетах ж.к. – 19. Тонислав Йорданов ⚽

Резерви: 13. Петър Петров (вр), 4. Милен Стоев, 8. Станислав Дюлгеров, 10. Борислав Цонев ⚽ ж.к., 11. Борис Тютюков, 27. Керимджан Игнатов, 32. Христо Митев, 77. Илия Юруков

Старши треньор: Николай Киров