Дунав победи Арда с 2:0 при гостуването си на стадион "Локомотив" в Пловдив в мач от 27-ия кръг на efbet Лига. В срещата от Група Б на втората осмица домакините останаха в намален състав още в началото на срещата, а секунди по-късно Матеус Леони си отбеляза автогол. Малко преди края на първото полувреме Свилен Щерев удвои преднината на русенци. През второто полувреме действията на терена не се промениха и "драконите" успяха да задържат преднината си.

lap.bg
19 снимки

Двата отбора стартираха в добро темпо и си размениха бързи атаки в началните минути. В този начален епизод от мача тимовете организираха скоростни нападения, като често халфовата линия бе пренебрегвана и защитниците изнасяха с високи подавания към нападателите.

Гостите играеха в по-офанзивна схема и Свилен Щерев стреля от дистанция, но неточно. В 12-ата минута Юлиан Ненов отляво стреля опасно от пряк свободен удар и топката премина на метър над напречната греда.

Постепенно Арда спечели контрола на топката и принуди "драконите" да се отдръпнат малко по-назад в собствената си половина, но Благой Макенджиев не бе застрашен.

В 19-ата минута Стойчо Атанасов проби отдясно и центрира в наказателното поле към нахлуващият на скорост Иван Коконов, но крилото не успя да закачи топката и стражът на гостите улови.

Малко по-късно десният бранител на домакините фаулира откъсващият се Юлиан Ненов и главният съдия Васимир Ел Хатиб му показа втори жълт и съответно червен картон. Преди това защитникът си изкара официално предупреждение за фаул в половината на Арда.

От последвалият фаул, гостите поведоха. Свилен Щерев центрира остро на първа греда, където Григор Долапчиев продължи с глава. Матеус Леони се опита да изчисти влизащата топка от голлинията, но си отбеляза автогол.

Попадението вдъхна още повече увереност в играчите на Людмил Киров и те натиснаха съперника си. Долапчиев стреля от дистанция покрай десния страничен стълб. Веднага след това Николай Банков улови решително след удар с глава на Свилен Щерев.

В 35-ата минута Арда отправи първият си точен изстрел към вратата на Дунав. Спас Делев добре се освободи от защитата на русенци и стреля с левия крак, но Благой Макенджиев улови без проблеми.

Гостите отговориха мигновено. Юлиан Ненов получи отляво на границата на наказателното поле и стреля фалцово, но над вратата.

В 38-ата минута Дунав удвои преднината си. Григор Долапчиев пропусна в наказателното поле и топката стигна до Свилен Щерев. Николай Банков опита да предотврати опасността, но кълбото остана в халфа, който с техничен изстрел в горния ляв ъгъл реализира за 2:0.

Минута преди края на първата част Благой Макенджиев бе принуден да напусне наказателното си поле и да изчисти топката пред крака на Радослав Василев. В добавеното време Арда получи добра възможност да намали резултата. Емил Мартинов получ в наказателното поле, но се засуети и не успя да отправи изстрел. Халфът продължи към дъгата, където Румян Ховсепян нанесе плътен изстрел, но топката премина над вратата. Това бе и последното по-интересно действие за първите 45 минути.

На почивката треньорът на Арда Николай Киров направи една промяна, включвайки в игра Ерай Карадайъ на мястото на Светослав Ковачев. Наставникът на домакините целеше да се засили повече атакуващата мощ на тима му.

Арда притисна съперника си в собствената му половна, но в първите минути на втората част липсваха опасностите пред Благой Макенджиев. Гостите от своя страна предприеха по-прибрана тактиката, целяща да оголи домакинската защита.

В 63-ата минута появилият се като смяна Дуде Ндонгала още с първото си докосване отправи плътен изстрел, след което Николай Банков не се намеси добре и избитата топка се озова в краката на Свилен Щерев, но халфът стреля в напречната греда и не успя да реализира второто си попадение.

Малко по-късно резервата Ахмед Осман проби отляво и нахлу в наказателното поле, след което стреля от малък ъгъл, но Благой Макенджиев улови. В средата на второто полувреме гостите изцяло бяха приели играта в собствената си половина и изчакваха на удобен момент за контраатака.

В 72-ата минута домакините поискаха дузпа, след като топката срещна ръката на Любен Николов след удар на Матеус Леони. Но правилн оглавният съдия не показа бялата точка, защото преди това кълбото се отби от тялото на бранителя.

Три по-късно след разбъркване в накзателното поле на Дунав, Матеус Леони стреля отблизо и топката разтресе напречната греда зад Макенджиев.

В следващите минути действията на терена не се промениха и Арда напълно контролираше двубоя, но вратарят на Дунав не бе притенсен по-серизоно. С напредване на времето играта все по-често бе накъсвана от нарушения и темпото на игра постепенно спадна.

В първата минута на добавеното време Ивайло Лазаров получи около наказателното поле, нагласи топката на левия си крак и стреля от дистанция, но Николай Банков внимаваше и улови. Това бе и последното по-интересно действие пред една от двете врати.

Със спечеленият успех Дунав изравни по точки Ботев Враца, докато Арда изостава на две точки от Ботев Пловдив. Именно в следващият кръг възпитаниците на Николай Киров ще имат възможността да изместят "канарчетата: от първата позиция в Група Б.

 
0:1 Леони 24'авт.
0:2 Щерев 38'

СЪСТАВИТЕ:

АРДА: Николай Банков, Стойчо Атанасов, Милен Стоев, Матеус Леони, Емил Мартинов, Румен Руменов, Александър Георгиев, Светослав Ковачев, Иван Коконов, Спас Делев, Радослав Василев

Треньор: Николай Киров

ДУНАВ: Благой Макенджиев, Петко Цанков, Димитър Тодоров, Михаил Милчев, Любен Николов, Фернандо Кавалканте, Свилен Щерев, Ивайло Лазаров, Митко Русанов, Юлиан Ненов, Григор Долапчиев

Треньор: Людмил Киров