Левски победи Арда с 3:1 при гостуването си в Пловдив. Това бе първата победа за "сините" през 2020 година. Гостите откриха чрез Паулиньо в 37-ата минута, но четири по-късно Радослав Василев изравни. През втората част резервата Стайн Спиерингс реализира нов гол във вратата на Николай Банков, а в заключителните минути на двубоя друг футболист появил се от пейката Мартин Петков оформи крайният резултат.

Антон Узунов
17 снимки

Новият треньор на "сините" Георги Тодоров направи пет промени по състава си и заложи на по-офанзивна тактика. На вратата стартира Георги Георгиев, което бе и официален дебют за стража, докато Милан Миятович остана на резервната скамейка. Място в титулярната единайсеторка намериха още Костадин Илиев, Филипе Нашименто, Дени Алар и Станислав Костов. Първият игра на мястото на наказания Иван Горанов, докато голмайсторът на столичани през миналия сезон заменяше контузения Найджъл Робърта.

От своя страна Николай Киров получи радостната новина, че ще може да използва Николай Банков. Вратарят игра с предпазна каска след тежкия удар, който получи по време на мача с Дунав. Впечатление правеше, че съставът на Арда бе изграден 90% от българи.

Още във 2-ата минута на двубоя Дени Алар центрира остро в наказателното поле на домакините, но Янис Каргас се размина с кълбото и не успя да нанеесе удар.

В 9-ата минута Светослав Ковачев проби отдясно и подадекъм Румен Руменов. Халфът стреля от границата на наказателното поле, но Янис Каргас се хвърли самопожертвователно и предотврати опасността.

В тези първи минути гостите разчитаха на постепенни атаки, наситени с повече подавания, докато домакините залагаха на по-остри и бързи нападения.

Арда бе изградил тактическите си действия с атаки в зоната на младия Костадин Илиев и в първите минути се видя, че бранителя изпитва затруднения с опазването на техничния Светослав Ковачев.

В 19-ата минута главният съдия Петър Костадинов отмени гол на Станислав Костов. Паулиньо подаде към нападателя, но топката срещна ръката му и реферът не зачете попадението. Футболистите на гостите бурно оспориха решението, но то остана непроменено.

Малко по-късно Костов поиска дузпа за задържане на Матеус Леони в наказателното поле, но съдията не посочи бялата точка.

Действията на терена продължиха да бъдат на добро темпо, но головите положения липсваха.

Това бе променено в 34-ата минута, когато Николай Банков се намеси решително след удар на Паулиньо. Бразилецът получи в наказателното поле от Филипе Нашименто. Крилото залъга Мартин Костадинов и стреля в близкия ъгъл, но вратарят на Арда изби в ъглов удар.

Четири по-късно Левски отрки резултата. Паулиньо и Станислав Костов комбинираха на границата на наказателното поле, след което бразилеца нанесе плътен удар, топката рикошира в Матеус Леони и влетя в мрежата на На Николай Банков.

Но радостта на столичани не трая дълго и Арда изравни. Получи се разбъркване около наказателното поле на Левски, след което Румен Руменов центрира остро, защитата на Левски не успя да реагира и отблизо Радослав Василев реализира с глава

В заключителните минути на първата част Паулиньо стреля от дистанция, но Николай Банков улови топката и предотврати опасността. Това бе и последното действие за първата част.
 
На почивката двамата треньори не направиха промени по съставите си. Левски стартира по-агресивно втората част, като този път не се стремеше с продължителни атаки да застраши вратата на Николай Банков, а разчиташе на бързи действия в половината на Арда.
 
В 59-ата минута Спас Делев и Александър Георгиев комбинирха отлично по левия фланг. Последниятцентрира остро успоредно на голлинията, но след рикошет нямаше кой да засече кълбото.
 
Малко след това Георги Тодоров включи в игра Стайн Спиерингс, който влезе на мястото на Станислав Костов. Именно липсата на нидерландеца в титулярния състав озадачи преди срещата, но включването му се оказа страхотен ход на новия треньор. В 65-ата минута халфът реализира нов гол във вратата на Николай Банков. Станислав Иванов получи отдясно и центрира в наказателното поле, където Спиерингс технично засече и след не добра намеса на стража на домакините, топката влетя в мрежата.

Гостите продължиха да бъдат по-агресивния тим и в 76-ата минута Ивайло Найденов проби отдясно, след което смени посоката и налвезе на вътре. Защитникът реши да стреля с левия крак, но след рикошет топката излезе в ъглов удар.

Арда опита да притисне съперника в заключителните минути на мача, но отбраната пред Георги Георгиев успя да се справи. При една Мартин Райнов блокира удар на Ахмед Осман.
 
Дълбоко в добавеното време Левски реализира и трети гол. Станислав Иванов бе изведен зад гърба на защитата на Арда. Крилото напредна и стреля, при което Николай Банков успя да парира удара, но топката продължи към мрежата и притичалият Мартин Петков засече, оформяйки крайния резултат.

 
Ефектът с треньорската смяна даде резултат и Левски игра с настроение и постигна категорична победа над Арда. С победата си "сините" се изкачиха на втората позиция в класирането, но по-късно днес ЦСКА и Локомотив Пловдив се изправят един срещу друг в София. От своя страна Арда заема осмата позиция с 31 точки.
 
0:1 Паулиньо 37'
1:1 Р. Василев 41
1:2 Спиерингс 65'
1:3 М. Петков 90'
 
СЪСТАВИТЕ:
 
АРДА: Николай Банков, Мартин Костадинов, Милен Стоев, Пламен Крумов, Матеус Леони, Емил Мартинов, Румен Руменов, Александър Георгиев, Светослав Ковачев, Спас Делев, Радослав Василев
 
Треньор: Николай Киров
 
ЛЕВСКИ: Георги Георгиев, Ивайло Найденов, Янис Каргас, Холмар Ейолфсон, Костадин Илиев, Кали Тиам, Филипе Нашименто, Станислав Иванов, Паулиньо, Дени Алар, Станислав Костов
 
Треньор: Георги Тодоров
 
Съдия: Петър Костадинов
Стадион: "Локомотив", Пловдив