Левски записа трети пореден успех в efbet Лига, след като в мач от 10-ия кръг от родния шампионат „сините“ измъкнаха успеха срещу Арда с 2:1 на своя стадион. Александър Колев даде аванс на столичани от дузпа в 12-ата минута, след като след 40 секунди попадение на Джавад Ел Джемили беше отменено поради засада.

Четири преди края на първата част пък Станислав Иванов изравни резултата за Арда и върна надеждите за тима от Кърджали.

„Сините“ стартираха много настъпателно през втората част и след 73 минути игра Кристиан Макун реализира първия си гол с екипа на Левски, и то по зрелищен начин. Венецуелският бранител донесе трите точки за своя тим с ножично изпълнение като добавка след ъглов удар.

Победата прати, поне временно, Левски на върха с 25 точки и +18 голова разлика, докато Арда остана шести с 14 пункта. Вторият Лудогорец е с 22 точки и два мача пасив спрямо „сините“, но в късния неделен двубой „орлите“ ще играят с Ботев Враца.

За Левски предстои трудна визита на Ботев Пловдив на "Колежа", докато Арда ще приеме Берое в Кърджали.

Отзивите след мача

Макун след гола: Чувството е великолепно

Генчев: Съжалявам, че не записахме по-изразителен успех


startphoto.bg
56 снимки

"Сините" реализираха атака след тъч, а Джавад Ел Джемили комбинира с Алекс Колев в наказателното поле на Арда в 40-ата секунда. Колев върна назад към Евертон, който изведе Ел Джемили, а за офанзивния играч беше лесно да преодолее с удар Господинов. След дълго преразглеждане обаче реферският екип маркира засада на голмайстора, която се видя още в реално време.

След седем минути игра Левски получи фал заради нарушение на Феликс Ебоа Ебоа срещу Алекс Колев, за което бранителят на Арда получи и жълт картон. Евертон Бала стреля силно от фала, но право в Господинов. Три след това Евертон Бала овлдя вдясно и елиминира изключително технично Емил Виячки. Бразилецът центрира, а Пламен Крачунов опита да блокира, но предизвика Господинов да прави спасяване и стражът на Арда изби топката в напречната му греда. Сангаре я атакува, а при изправянето си Крачунов събори нападателя на столичани и реферът Вълков посочи бялата точка за Левски.

Александър Колев изпълни наказателния удар и откри резултата, зарадвайки феновете по трибуните - 1:0 за Левски.

След четвърт час игра Цунами шутира избита топка от отбраната на Арда, ала капитанът на столичани беше твърде неточен, за да затрудни стража на тима от Кърджали. В 21-ата Евертон Бала центрира от свободен удар отляво на близката греда и там намери Кристиан Димитров, но ударът на бранителя не затрудни Господинов и играта се поднови от начален удар.

Станислав Иванов беше изведен вляво по нападението на Арда в 32-ата минута, а стражът на Левски - Маркович, излезе изключително неразчетено отвъд наказателното си поле. Юношата на Левски отигра доста странно ситуацията, след като потърси Чинонсо Офор през двама тичащи "сини" бранители, вместо да преодолее Маркович и Кристиан Макун пресече директно паса.

Десет преди края на първото полувреме Алекс Колев беше изведен вляво след пас по земя и той стреля с левия крак по диагонала, ала твърде неточно. Тимът от Кърджали изравни резултата в 39-ата минута, след като Тонислав Йорданов пусна вертикален пас зад отбраната на Левски за Станислав Иванов. Юношата на Левски се озова сам срещу Маркович и преодоля стража, макар той леко да отклони топката, която после влетя в мрежата му за 1:1.

В 42-ата Джавад Ел Джемили се надигра вляво с Густаво Каскардо и някак успя да центрира към Алекс Колев. Нападателят се извиси и стреля с глава, ала встрани от вратата на Господинов.

Две след подновяването на играта Борислав Цонев изведе Чинонсо Офор вдясно, а нападателят на Арда подаде към Станислав Иванов. Той изпревари Келиан ван дер Каап и опита удар отблизо, но не успя, след което се вряза в Маркович и получи много сериозни болки, след като стражът на "сините" падна върху коляното на Иванов.

Lap.bg
24 снимки

След малко повече от час игра на "Герена" Евертон Бала достави от ъглов удар към Ван дер Каап, а нидерландецът отигра с глава, но параболично и не смути Господинов. В 63-ата Кристиан Димитров изчисти лошо топката, а Станислав Иванов я взе и шутира силно с левия крак, но право в Матей Маркович, който спаси с лекота.

В 67-ата Евертон Бала пак центрира добре от корнер за Кристиан Димитров, който изпревари Чинонсо Офор и стреля с глава, а топката профуча плашещо близо край десния станичен стълб на Господинов. Станислав Генчев извади от игра Цунами и Ел Джемили, пускайки в игра Карлос Охене и Марин Петков. Още с първото си докосване Петков откри перфектно Евертон Бала, който беше сам и отправи удар от движение, ала не намери очертанията на съперниковата врата.

Евертон Бала центрира пак от корнер към Алекс Пектов в 73-ата, който отигра с рамо и на практика подаде към Кристиан Макун. Венецуелският бранител се разписа със странична ножица и матира Господинов за 2:1.

Пет преди края на редовното време Арда отправи много стойностен удар след отбита топка при нарушение, след като Лъчезар Котев дублира изпълнението си, за да се види зрелищно спасяване на Матей Маркович. В добавеното време Арда стигна до изключително изгоден шанс за гол, след като Котев върна отбита топка в полето на Левски, където удар на Чинонсо Офор беше отразен от Маркович, след което Борислав Цонев не успя да реализира в опразнената "синя" врата. След повторенията обаче се видя, че Офор бе в засада и евентуален гол щеше да бъде отменен. Така победата отиде на сметката на столичния тим.

FT / ЛЕВСКИ - АРДА 2:1

1:0 Колев 12'-дузпа, 1:1 Иванов 39', 2:1 Макун 73'

Рефер: Владимир Вълков (Пловдив)

Стадион: "Георги Аспарухов" (София)

Левски: 44 Матей Маркович 3 Майкон 4 Кристиан Макун 5 Келиан ван дер Каап 6 Цунами C 9 Александър Колев 11 Джавад Ел Джемили 12 Мустафа Сангаре 17 Евертон 21 Алдаир 50 Кристиан Димитров

Арда: 1 Анатолий ГосподиновC 2 Густаво Каскардо 6 Пламен Крачунов 9 Офор Чинонсо 10 Борислав Цонев 19 Тонислав Йорданов 23 Емил Виячки 35 Димитър Велковски 80 Лъчезар Котев 93 Феликс Ебоа 99 Станислав Иванов

подкрепя българския спорт