Преслав Боруков се присъедини към отбора на Арда през зимния трансферен прозорец. Той за последно игра в Локомотив Пловдив. Преслав Боруков е роден на 23 април 2000 г. в София, а своята кариера започва в Левски. Висок е 189 см и играе на поста централен нападател. На 16 години преминава в Шефилд Уензди, където играе в следващите 4 години. През 2020 г. преминава в Етър, а след това и в Залаегерсег. Боруков е бил част от юношеските и младежки национални отбори на България.

Преславe здравей, вече си част от Арда и сте тук в Анталия на лагер. Как си, успя ли да свикнеш с обстановката?

- Здравейте, да както казахте вече сме на лагер в Турция. Аз се присъединих към отбора преди две седмици и в момента се подготвяме, и всичко протича нормално.

Как се чувстваш с новите съотборници?

- Добре се чувствам, запознах се с момчетата. С част от тях се познаваме от други отбори и нямам проблем с адаптацията. Хубавото е, че в Арда има доста български футболисти.

Има ли играчи, с които си по-близък, примерно да сте играли в младежките национални отбори?

- Няма футболисти, с които да съм играл за националните отбори, но това не е проблем. С всеки изминал ден се опознаваме по-добре.

Как се стигна до твоето привличане в Арда?

- Когато свърши полусезона имахме разговори с ръководството на Локомотив Пловдив аз и моят агент. Тогава видяхме, че имаме различни виждания върху нещата, след което разтрогнах по взаимно съгласие. След това имаше интерес към мен от други отбори, но аз разговарях с Александър Тунчев и смятам, че направих най-добрия избор. Сигурен съм, че нещата ще се получат.

Ти си работил известно време с Алeксандър Тунчев, това ли повлия в избора за Арда?

- Да, аз работих с него в Локомотив Пловдив и както казахте, това повлия в моя избор.

Проведе ли той персонален разговор с теб за да ти каже, какво ще изисква от теб на терена?

- Да, обясни ми, какво ще иска от мен на терена. Обясни ми каква е неговата визия за игра на отбора, така че ще се постарая да се справя с неговите очаквания.

Какво ти е впечатлението от играта на отбора, след като изиграхте вече две контроли тук в Анталия?

- Ами след тези две контроли, в които победихме, смятам, че стилът на игра на Арда е бърз, експлозивен, с бърз преход. Иначе тук тренираме по два пъти на ден, както се вижда от страницата на Арда във Фейсбук.

Ти си доста активен в социалните мрежи. Когато подписа договор с Арда видях, че там беше написал: Едно ново начало.

- Обичам да пиша в моя профил във Фейсбук и в другите социални мрежи, защото през последните седмици имаше доста негативни коментари за мен, за това как са щели да се прекратят нещата с моя бивш отбор. Именно там аз написах как точно прекратихме взаимоотношенията. Каквото пише в моя профил - това е истината за мен.

Александър Тунчев сподели, че целта на Арда е участие в Европа, или през Купата на България, или през първенството. Къде според теб е по-лесният вариант?

- Според мен във футбола няма как да се правят планове, защото тук един ден е много време. Според мен най-важното е да се играе всеки мач на сто процента и, където имаме шанс и късмет, защото и това е важно в спорта, да постигнем високи резултати.

Следил ли си отбора на Арда как се представя, не само тази година, но и през предишните?

- Следил съм го да, даже гледах и мачовете срещу Апоел Беер Шева в европейските турнири, и съм приятно изненадан и очарован от отбора. Футболът в Кърджали се развива през последните няколко години и логично отборът постигна доста добри резултати.

Съгласен ли си, че формулата за успех е да се залага на български футболисти, а чужденците, които се привличат да са класни, а не както се казва на килограм?

- Аз като българин винаги смятам, че е добре да се залага на български футболисти. Относно въпросът за чужденците, всеки треньор си има негови виждания, но аз съм да се дава път на българите, за да може да имаме по-силен национален отбор, и по-силно първенство.

Какво искаш да постигнеш с Арда и какви са твоите цели?

- Нямам конкретни цели, просто се надявам отборът да върви напред, да побеждаваме и да видим, какво ще ни поднесе съдбата.

Сега кажи кой е Преслав Боруков извън терена?

- Какво да ви кажа, на 22 години съм от София. Като човек съм доста спокоен, усмихнат и приятен за компания.

Какво обичаш да правиш, когато не си на тренировки?

- Обичам да гледам много мачове, следя най-добрите първенства. Обичам и да играя от време на време видео игри с мой приятели. След като се върнах отново в България вече следя и мачовете от нашето първенство.

Имаш ли някакво хоби?

- Може би моите хобита се променят с годините, но най-голямото ми хоби е футболът, което и за щастие е моята професия.

Твоята кариера е доста интересна. Започваш да тренираш в Левски и на 16 години заминаваш за Англия, където играеш в Шефилд Уензди. След това пак идваш в България. От къде взе най-доброто?

- Безспорно четирите години изкарани в Англия бяха най-доброто време за мен. Но имам и добри моменти от престоя ми в Етър, в Локомотив Пловдив. Но определено от престоя в Англия съм взел доста добри неща.

Всички знаем, че в Англия се играе доста силов футбол.

- Аз в Англия бях част от мъжкия отбор, но така и не ми бе даден шанс да играя в официален мач за съжаление. Но през последните две години там, между 2018-2020, аз бях на ежедневен тренировъчен режим с мъжете.

Как преминава един тренировъчен ден в Англия, а и Александър Тунчев също бе доста време там като футболист. Той със сигурност използва доста неща, които е научил от престоя си там.

- Смятам, че там самият тренировъчен процес е доста по-различен, защото там има много големи бази, условия. Няма как да ги сравняваме с България поне на този етап.

Какво ще кажеш на феновете на Арда, които със сигурност следят всичко, което се случва тук на лагера в Турция?

- Бих им казал две думи: Подкрепа и търпение.