Радослав Цонев е едно от новите попълнения в отбора на Арда, който бе привлечен по време на зимната пауза. Той подписа договор за една година и половина. Цонев има брат близнак Борислав, който също е футболист. Кариерата на Ради Цонев започва в Пирин Благоевград.  След това той играе още за Левски, Ботев Вр, Лече, Витербезе и Монополи. Радослав Цонев е висок 171см. и играе на поста полузащитник. Той е играл за всички национални отбори, а за мъжкия състав на България за последно игра в световната квалификация срещу Швейцария. Ради Цонев застана пред камерата на ARDA TV в турския курорт Лара, където отборът е на подготовка.

Ради здравей, добре дошъл в Арда. Близо три седмици вече си част от отбора, как си, успя ли да свикнеш с обстановката?
– Здравейте. Благодаря, добре се чувствам. Свикнах вече с обстановката. Повечето футболисти ги познавам, което ми помогна по-бързо да свикна с обстановката в отбора. Надявам се още по-добре да се чувствам.

Как се стигна до твоето привличане в Арда, ти за последно бе част от Пирин Благоевград?
– Спортният директор Ивайло Петков и треньорът Александър Тунчев ми се обадиха и ми казаха, че ме искат в отбора. След това всичко друго бяха детайли, които бързо ги решихме и подписах договор.

Изигра вече няколко мача, дори тук в Анталия успя да вкараш два гола в контролата срещу Аланияспор. Как ти се вижда играта на отбора, тренировките?
– Подготовката върви добре към този момент, има лека умора в нас, но това е нормално и е добре да е така. Надявам се след две, три седмици да се чувствам още по-добре, когато започнат мачовете от първенството. Иначе тук всичко е нормално, хотелът, с терените нямаме проблеми, няма от какво да се оплакваме. Концентрирани сме изцяло с работата си и трябва да постигаме добри резултати.

Следил ли си какво се случва в Арда през последните години, след като отборът влезна в Първа лига, после игра и в Европа?
– Да, следил съм какво се случва в Арда, не само като организация, но и чисто футболно. Отборът се развива добре, имаше доста добри игри, класира се за Европа. Това е доста добре за отбор, който преди няколко години играеше във Втора лига. Надявам се пак да постигнем подобни успехи.

Отборът на Арда залага на доста българи в състава си, това оказа ли влияние в твоя избор?
– Да, разбира се. Обстановката в отбора е много добра, защото повечето футболисти са българи. Имаме и чужденци, които обаче са с добри качества, и това прави добра смес между българи и чужденци.

Целта на Арда  е класиране в Европа, това каза Тунчев преди първата тренировка тази година. Или през Купата или през първенството. Според теб постижима ли е тази цел?
– Аз мисля, че е постижима. Защо не. Познавам и другите отбори около нас, които ще се борят за тези места, не мисля, че с нещо ни превъзхождат. Надявам се ние да сме в крайна сметка отборът , който се класира за Европа.

Разкажи нещо за теб, какъв е Ради Цонев, когато не е на тренировки.
– Аз не обичам много да говоря за себе си. Като цяло футболът е моя живот, цялата ми мисъл и цялата енергия влагам във футбола.  Когато не сме на тренировки обичам да си говоря с приятели, да чета книги, да играя видео игри. Общо взето нормалните неща,които правят и моите съотборници.

Имаш брат близнак, който също е футболист. Бъркат ли ви често двамата?
– Да бъркат ни. Но сега, когато той е в Китай, аз си говорих с доста приятели и си казвам, абе аз имам хубаво име. Защото преди всеки ни викаше близнак, а не по име. Но сега, след като той е в Китай, всички знаят, Ради е в тук и се обръщат на име.

Имало ли е случай да ви бъркат на терена?
– Да имало е доста. Даже тук в отбора в началото един двама се обръщаха към мен с Боби, ама след секунда викат, оф обърках се. Но това е нормално.

Имало ли е случай единия да отиде на тренировка вместо другия?
– Не, няма как. Не е имало такъв случай.

Девойките бъркат ли ви, ходил ли си на среща вместо брат ти?
– Имало е такива случай, но не са за разказване(смее се). По принцип много си приличаме, но имаме и разлики. Ако си с нас няколко дни, веднага ще разбереш какви са.

Той сега е в Китай и предполагам следи твоята кариера?
– Да, ние имаме много силна връзка, постоянно си говорим. Ние имаме много силна връзка. Аз гледам неговите мачове, той гледа мойте.

Кой е по-добър от двамата?
– Когато мен ме попитат, казвам, че аз съм по-добър. Него като го попитат, той казва, че е по-добър. Тук трудно ще намерим точния отговор.

Как се запали Радослав Цонев по футбола и защо точно футбол?
– Като всяко едно дете, още от малки сме играли на улицата. Знаете преди как беше, по цял ден само играеш. Но на 7 години се записахме в школата на Пирин 2001 в Благоевград и от там тръгна всичко.

Какво искаш да постигнеш с отбора на Арда и ако може някакво пожелание към феновете на отбора?
– Не обичам да си поставям предварително определени цели. Аз където и да съм бил футболист, винаги съм искал да побеждавам. А побеждаваш ли нещата се получават. А на феновете искам да пожелая да подкрепят отбора и заедно да постигнем доста радости през сезона.