Съботната програма от 25-тия кръг на efbet Лига започва в Русе, където местния Дунав посреща Арда Кърджали от 17:00 часа. Това са два от отборите с най-лоша моментна форма в шампионата.

С точката, спечелена срещу Етър, все още оставя Арда на хартия с шансове за класиране в топ 6, макар това вече реално да изглежда като химера. За да стане това реалност обаче кърджалии. трябва да спечелят и трите си оставащи мача преди разделянето, включително и отложения мач срещу Лудогорец, както и да се надяват Черно море и Берое да не спечелят нито един от оставащите им два двубоя.

Откъде обаче идват и проблемите на Арда. Една от основните причини е отсъствието на нападателя Радослав Василев. В 21 мача той отбеляза 8 гола, като по този начин тимът на Стамен Белчев е събрал 10 точки заради неговите попадения. Тези попадения на Василев са и 32% от всички голове на тима през сезона. Той пропусна началото на 2020 година и в негово отсъствие се налагаше на отбора да променя системата си на игра.

Друга причина е, че тимът не успява да печели мачовете си срещу преки конкуренти за топ 6. Единствените победи над отбори от първо до девето място остават двата успеха срещу Берое и победата над Славия.

След визитата в Русе Арда ще трябва да приеме Лудогорец и Левски, а е трудно човек да си представи, че с тази моментна форма Арда може да измъкне пълния актив от точки.

Дунав пък записа най-тежката си загуба от началото на сезона в миналия кръг, след като бе победен с 5:1 от Лудогорец. Това бе осми пореден двубой без успех за тима на Людмил Киров, като от тези срещи взе само две точки.

За разлика от миналата година, когато русенци бяха спечелили 80% от мачовете си у дома, то през тази кампания нещата не стоят така. Дунав няма победа в Русе от август миналата година.

По-рано през сезона Дунав победи Арда с 2:0 през октомври. Това ще бъде изключително важна среща и за двата отбора.