Носителят на Купата на България – ЦСКА, съумя да продължи към четвъртфиналите от тазгодишната надпревара, след като „червените” сразиха с 2:0 гостуващия Арда в предпоследната осминафинална среща през сезон 21/22. И двете попадения паднаха през първото полувреме, а и двата гола бяха дело на Жорди Кайседо, който се разписа в 22-ата и 36-ата минути и подсигури успеха на ЦСКА срещу тима на Кърджали в римейк на финала от миналата година, когато „червените” спечелиха трофея именно срещу този си съперник.

ЦСКА трябваше да играе 40 минути с човек по-малко, след като Брадли Мазику бе изгонен с директен червен картон в 54-ата минута, но тимът на Георги Чиликов не успя да се възползва от численото си предимство на „Българска армия” и „сините” отпаднаха от турнира за националната купа.

Отзивите след мача:

Стойчо Младенов: ЦСКА не трябва да зависи от един футболист

Кайседо: Всеки гол, който вкарам за ЦСКА, е емоционален за мен

Чиликов: На такива места трябва да вкарваш, за да вземеш нещо

Иван Караджов: ЦСКА нямаше чисто положение​

Антон Узунов
46 снимки


Първият опит за застрашаване на една от двете врати бе на сметката на домакините, селд като Георги Йомов шутира силно с десния крак във втората минута, но и доста неточно. ЦСКА реализира попадение във вратата на съперника в шестата минута чрез Жорди Кайседо, който притича да дозасече топката, но при отиграването и настъпи Иван Караджов и реферът Тренчев отмени попадението на еквадореца.

"Червените" продължиха да бъдат по-настъпателния отбор, но в 19-ата минута бранителят на Арда Слободан Рубежич се вклини между двамата централни защитници на ЦСКА и отправи удар с глава след центриране от свободен удар, но опитът му беше неточен.

33 снимки

В 22-ата минута все пак дойде голът за ЦСКА. Завърналият се за домакините Греъм Кери центрира от корнер, а Томас Лам продължи с глава назад. Кайседо атакува топката също с глава, а застаналият на голлинията футболист на Арда - Лъчезар Котев, влетя с кълбото във вратата на Караджов - 1:0 за столичани.

В 36-ата минута Кайседо вкара втория си гол в срещата в двубой №60 за него за "червените". Юрген Матей даде пас вдясно за Георги Йомов, който сякаш бе на една линия със защитата на Арда. Българинът даде успореден пас за Кайседо пред вратаря Караджов и отблизо удвои - 2:0.

В 51-ата минута се наложи на Димитър Евтимов да се намесва след тежък удар от средна дистанция на Иван Коконов. Той шутира добре, а първоначално Евтимов не действа добре, но в последствие си улови топката. В ответната атака Кайседо напредна отляво и центрира вдясно за Йомов. Той комбинира с Юга, чийто удар от движение бе блокиран от Алекс Петков, а топката отиде в Греъм Кери. Ирландецът потърси далечния ъгъл на Караджов, но стражът се справи умело и изби в ъглов удар.

В 54-ата минута Брадли Мазику препъна откъсващия се сам срещу Димитър Евтимов - Иван Коконов, и реферът Тренчев го изгони. Бранителят на "червените" нямаше особени претенции към отсъждането на съдията.

Десет след това Спас Делев си освободи място отдясно на терена пред наказателното поле на ЦСКА и стреля с левия крак, но адски неточно и ударът му не затрудни Евтимов. ЦСКА се подреди в постройка 5-4-0, и се прибра пред наказателното си поле с оглед числения си пасив. Домакините разчитаха на контраатаки, докато Арда владееше повече топката, но без сериозни положения пред вратата на столичани.

Пет минути преди края на редовното време гостите от Кърджали атакуваха вратата на опонента, след като Жуниор отклони назад с глава, а топката се отби в резервата Мухар и тръгна заплашително към вратата на Евтимов, но Жорди Кайседо изчисти преди тя да влезе с десния крак. Последва силен удар на Спас Делев от разстояние, но този път Евтимов се намеси решително и спаси.

До края на срещата сериозни положения пред двете врати нямаше и хората на Стойчо Младенов станаха предпоследният четвъртфиналист за Купата на България. За отбора предстои домакинство на Локомотив Пловдив от efbet Лига, докато Арда гостува на ЦСКА 1948 в София.

FT / ЦСКА - АРДА 2:0

1:0 Жорди Кайседо (22)

2:0 Жорди Кайседо (36)

Рефер: Станимир Тренчев (София)

Стадион: "Българска армия" (София)

Стартови състави:

ЦСКА: 25 Димитър Евтимов 19 Иван Турицов 2 Юрген Матей /к/ 18 Брадли Мазику 29 Томас Лам 3 Жеферсон 21 Амос Юга (86' - 15 Тибо Вион) 8 Греъм Кери 10 Георги Йомов (75' - 24 Карло Мухар) 30 Яник Вилдсхут (75' -  20 Карол Метс) 9 Жорди Кайседо (88' - 23 Ахмед Ахмедов)

​Резерви: 1 Густаво Бусато  14 Калоян Кръстев 5 Федерико Варела

Треньор: Стойчо Младенов

Арда: 12 Иван Караджов 8 Милен Желев (83' - 81 Атанас Зехиров) 9 Спас Делев 11 Александър Георгиев 17 Иван Коконов (70' -  10 Светослав Ковачев) 18 Слободан Рубежич (46' - 33 Иван Тилев) 19 Румен Руменов (58' - 37 Едимар Жуниор) 24 Алекс Петков 71 Пламен Крумов /к/ 80 Лъчезар Котев (70' - 77 Илия Юруков) 98 Тонислав Йорданов

Резерви: 36 Васил Симеонов 4 Милен Стоев 

Треньор: Георги Чиликов