Официално XXXI Олимпиада в Рио де Жанейро е закрита! С дълга и изключително красива многоцветна церемония организаторите сложиха точка на шоуто, което събра над 10 хил. спортисти от всяко едно кътче на планетата, които разпределиха над 300 комплекта медали. 

В шоуто участваха най-великите и известни бразилски артисти, а то не отстъпваше по нищо на откриването на Игрите. Делегациите, вече силно оредели, дефилираха за последно в Рио, а после губернаторът на Токио прие щафетата, защото след четири години Игрите са именно в японската столица. 

В океана от велики спортисти и щастливи медалисти своето място намери и България. Нашата страна изпрати 51 атлети и в продължение на 17 дни целият народ стискаше палци за тях да се представят добре. 

Всеки направи това, на което беше способен, а в три спорта имаме вече всенародни любимци, които се наредиха на почетната стълбичка. Най-високото стъпало от тях зае Мирела Демирева, която с невероятното си представяне в "българската" дисциплина - скокът на височина - спечели среброто. 

Първата ни медалистка беше Елица Янкова, която извоюва бронз в своята категория до 48 кг в женската борба. А с финалното българско участие на Игрите се поздравихме и с още едно отличие. Грациите ни в художествената гимнастика се окичиха също с бронз в многобоя при ансамблите. 

Игрите имаха и своите големи герои. Майкъл Фелпс влезе в историята с новите си 6 медала, от които 5 златни и 1 сребърен. Юсеин Болт пък стана най-титулуваният атлет в историята, след като направи още един хеттрик - злато на 100, 200 и 4х100 м. Така той вече има 9 злата, колкото и Пааво Нурми, но за разлика от него никога не е губил на Олимпийски игри. 

Това бяха героите, но всеки, класирал се на този най-голям спортен форум, заслужава уважение за всички усилия, които е вложил през четирите години подготовка. Е, състезанията приключиха, започва очакването ни на следващите Олимпийски игри. За някои времето до Токио 2020 ще мине бързо, за други бавно, но зрелището ще е гарантирано, точно както беше в Рио.